Normele Programului „Prima Casă”, prin care statul garantează, în limita a 60.000 euro, creditele pentru achiziţia sau construcţia unei locuinţe, au fost publicate joi în Monitorul Oficial, iar băncile au la dispoziţie o săptămână pentru a decide dacă acceptă condiţiile de împrumut stabilite de Guvern.

Astfel, băncile care doresc să participe la acest program trebuie să transmită Fondului Naţional de Garantare pentru IMM şi Ministerului Finanţelor, în termen de şapte zile calendaristice, date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor, precum şi valoarea estimată a creditelor care urmează să fie garantate şi a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate în 2009, în cadrul programului, potrivit Mediafax.

În cazul în care valoarea totală a finanţărilor solicitate de bănci depăşeşte plafonul stabilit de Guvern, de un miliard lei, atunci Fondul va efectua realocări de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanţe, stimulând băncile cu cea mai bună ofertă.

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casă vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie.

Garanţia statului pentru creditele contractate în vederea achiziţionării primei locuinţe, în limita a 60.000 euro, va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă.

Băncile nu vor percepe comision de rambursare anticipată, iar durata maximă a creditului va fi de 30 ani.

SURSA: Mediafax