În ultimele zile, mai mulţi politicieni europeni au criticat decizia agenţiei Moody’s de a retrograda Portugalia în categoria ‘junk’.

‘Este clar că există un element pro-ciclic în funcţionarea agenţiilor de rating care nu este optimal’, a declarat Trichet, în conferinţa de presă ce a urmat reuniunii comitetului de politică monetară.

‘Este, de asemenea, clar că o mică structură de tip oligopol nu este de dorit la nivelul sistemului financiar global’, a adăugat Trichet.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a apreciat şi el, miercuri, că ar trebui introduse unele limite pentru ‘oligopolul’ agenţiilor de rating. Anterior, Comisia Europeană a criticat şi ea decizia Moody’s de a retrograda, cu patru trepte, ratingul Portugaliei, la ‘Ba2’ de la ‘Baa1’.

Moody’s a devenit, miercuri, prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat ratingul Portugaliei la statutul ‘junk’ – nerecomandat pentru investiţii, avertizând că ţara ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de asistenţă financiară, la fel ca Grecia.

Sectorul agenţiilor de rating este dominat de un veritabil ‘oligopol’ compus din Moody’s, Standard and Poor’s şi Fitch, ale căror evaluări dictează în mare parte conduita pieţelor financiare.
SURSA: Agerpres