Autorităţile americane investighează şi dacă HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni că Departamentul de Justiţie ar purtea redeschide în acest context un acord convenit de procuratură cu această bancă, în 2012, scrie Mediafax.

Acordul a făcut parte dintr-o înţelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzaţii penale, după ce s-a descoperit că banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniţi din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Influentul lider PSD a deținut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărțit cu un personaj cheie din afacerea Megapower, potrivit unei investigatii Rise Project. Autorii anchetei spun ca vor face publice si alte nume implicate in acest scandal, in zilele urmatoare.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.