Comitetul de politică monetară de la MNB a redus, marţi, dobânda cheie cu 15 puncte de bază, în linie cu aşteptările analiştilor, până la nivelul minim record de 1,65%. 

'Relaxarea prudentă a condiţiilor monetare ar putea continua, atâta timp cât sprijină atingerea ţintei de inflaţie pe termen mediu', a informat Comitetul de politică monetară al MNB, într-un comunicat de presă, adăugând că este nevoie de o abordare prudentă, având în vedere incertitudinea din mediul financiar global. 

Decizia MNB este similară cu cea adoptată şi de alte bănci centrale din regiune, care încearcă să înlăture spectrul deflaţiei. 
La începutul acestei luni, Banca Naţională a României a decis în mod surprinzător să reducă dobânda de bază la un nou minim record de 1,75%, în timp ce Banca centrală a Poloniei a menţinut dobânda de bază la nivelul record de 1,5%. 

'Banca centrală a Ungariei este decisă să reducă dobânda de bază la 1,5% luna viitoare, ceea ce ar aduce costul creditului în Ungaria la un nivel similar cu cel din Polonia', a declarat Monika Kiss, economist la firma de brokeraj Equilor Befektetesi Zrt. din Budapesta. 

Ungaria continuă să înregistreze o inflaţie scăzută, iar rata anuală ar urma să se apropie de ţinta de inflaţie pe termen mediu a MNB de 3%, spre sfârşitul perioadei de prognoză, a apreciat Comitetul de politică monetară. 

În luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a coborât la minus 0,3%, aceasta fiind a opta lună consecutivă în care preţurile s-au aflat în teritoriul negativ.

AGERPRES