Potrivit rezultatelor consolidate, în 2011 SNB a realizat un profit net de 13,5 miliarde franci (14,8 miliarde de dolari), comparativ cu pierderile record în valoare de 21 miliarde franci înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei în 2010.

Instituţia a precizat că valoarea rezervelor sale de aur a crescut cu 5,4 miliarde de franci în timp ce câştigurile de pe urma poziţiilor sale în valută au contribuit cu 7,7 miliarde de franci la profitul pe 2011. Un miliard de franci din profitul înregistrat de SNB în 2011 va fi distribuit către către cantoane şi guvernul federal.

În ultimele luni Banca Naţională a Elveţiei şi-a utilizat vastele sale rezerve valutare pentru a evita ca cursul de schimb euro-franc să nu coboare sub pragul de 1,20 franci pentru un euro. În schimb, exportatorii elveţieni cer ca pragul minim să fie majorat la 1,40 franci pentru un euro.

La începutul acestui an, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS), Philipp Hildebrand, şi-a anunţat demisia din funcţie, în urma unui scandal legat de tranzacţii valutare controversate efectuate de soţia sa, fost trader la un fond speculativ.
Sursa: Agerpres