Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a criticat politica Statelor Unite de a recomanda „Buy American”, inclusă în planul de susţinere a economiei în valoare de 787 miliarde de dolari. „Pericolul este că poate declanşa un conflict «dinte pentru dinte» care nu serveşte intereselor nimănui”, a spus Zoellick.

Autorităţile canadiene au ameninţat să adopte măsuri împotriva programului ”Buy American”, care prevede ca proiectele derulate de statul american pentru stimularea economiei să folosească produse fabricate în SUA. Oficialul BM a adăugat că susţine poziţia guvernului canadian.

Referitor la economia mondială, Zoellick a declarat că, având în vedere efectele din primul trimestru ale programului de sprijinire a economiei, „nu ar fi surprins” ca Produsul Intern Brut al Chinei să înregistreze o creştere peste estimările BM de 6,5%.

Oficialul se află într-o vizită în Canada, iar cotidianul local Globe and Mail a scris în ediţia de luni că Zoellick intenţionează să ceară autorităţilor canadiene suplimentarea fondurilor pentru instituţia financiară.

BM anticipează un declin de 1,7% al economiei globale în acest an, prima scădere de după cel de-Al Doilea Război Mondial, repectiv o creştere economică de 2,3% în 2010.

SURSA: Mediafax