Într-un articol apărut joi în publicaţia americană ‘Wall Street Journal’ se arată că SocGen invită ofertanţi din Asia pentru portofoliile de credite din sectorul aviatic şi naval, în valoare de câteva miliarde de dolari, deoarece potenţialii cumpărători din SUA şi Europa nu s-au arătat prea interesaţi.

Luna trecută, Societe Generale a vândut credite imobiliare de peste 600 milioane de euro (807,69 milioane de dolari) pentru a-şi reduce expunerea la acest sector volatil şi pentru a face faţă crizei datoriilor din zona euro, au declarat surse anonime pentru Reuters.

Capitalul are prioritate, bonusurile vor scădea

În perioada iulie-septembrie 2011, profitul net al Societe Generale a scăzut cu 31% în ritm anual până la 622 milioane de euro, comparativ cu 858 milioane de euro cât estimau analiştii. În schimb, veniturile au crescut cu 3,2% în ritm anual până la 6,5 miliarde de euro. Societe Generale a precizat că şi-a redus valoarea obligaţiunilor greceşti cu 60%, faţă de 50% cât se prevede în noul plan al Uniunii Europene.

‘Am decis să dăm prioritate consolidării capitalului grupului’, a declarat directorul general de la Societe Generale, Frederic Oudea, adăugând că vor fi reduse semnificativ bonsurile plătite angajaţilor de la divizia de corporate si investitii. Profitul realizat de această divizie a scăzut cu 83,5% în trimestrul al treilea, până la 77 milioane de euro.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. Grupul are peste 160.000 de angajaţi în toată lumea, pe trei activităţi cheie: Retail banking şi servicii financiare, Global Investment Management & Services, Corporate & Investment Banking.

În România, BRD-Groupe Societé Generale este cea de-a doua bancă din tara după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la Bursa de Valori Bucureşti. BRD – Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 382 milioane lei (90,8 milioane euro) pentru primele nouă luni ale anului 2011, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.
Ieri, BNP Paribas, cea mai mare bancă listată din Franţa, a declarat prin directorul său general baoudouin Prot că nu are nevoie de o majorare a capitalului pentru a ajunge un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de 9% la 30 iunie 2012. Şeful BNP Paribas a anunţat că este de aşteptat în 2012 un declin semnificativ al bonusurilor şi dividendelor.

Te-ar putea interesa și: