Potrivit unui raport al BCC publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, mai mulţi acţionari minoritari ai Băncii Comerciale Carpatica, împreună cu omul de afaceri Ilie Carabulea, au încheiat un memorandum cu JC Flowers & Co (JCF) prin care au fost de acord să iniţieze discuţii pe bază de exclusivitate referitoare fie la vânzarea acţiunilor pe care ei le deţin la bancă fie la transferarea drepturilor lor de preferinţă în cadrul majorării de capital de circa 110 milioane de lei ce urmează să fie făcută. 

Potrivit sursei citate, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 18 iunie 2015, acţionarii au exprimat sprijinul lor pentru intrarea Băncii Comerciale Carpatica într-o nouă fază de dezvoltare, prin aprobarea reducerii de capital social, urmată de o majorare de capital. Totodată, acţionarii au acordat conducerii executive mandatul de implementare a deciziilor luate. 

"Conducerea băncii confirmă primirea scrisorii de intenţie transmisă de către JC Flowers & Co. – un fond de investiţii cu afaceri la nivel mondial – de a subscrie integral în majorarea de capital aprobată de acţionarii băncii (aproximativ 110 milioane lei)", se menţionează în documentul BCC. 

De asemenea, JC Flowers & Co intenţionează să achiziţioneze acţiuni suplimentare de la acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica. Oferta JC Flowers & Co este supusă unor termeni şi condiţii. 

"În data de 8 iulie 2015, conducerea executivă a băncii a fost informată cu privire la încheierea unui memorandum (Memorandum of Understanding, Moli) între JC Flowers & Co şi mai mulţi acţionari minoritari care acţionează concertat, împreună cu domnul Ilie Carabulea. Memorandumul este parte integrantă a tranzacţiei propuse de JC Flowers & Co, tranzacţie care include oferta de a participa în anumite condiţii la majorarea de capital aprobată de AGEA a Băncii Comerciale Carpatica din 18 iunie 2015. Prin încheierea memorandumului, acţionarii respectivi au fost de acord să iniţieze discuţii pe bază de exclusivitate cu JC Flowers & Co cu privire la următoarele (printre altele): vânzarea către fonduri de investiţii care beneficiază de consultanţa JC Flowers & Co a acţiunilor deţinute de acţionarii respectivi în bancă; fie să nu îşi exercite şi să nu tranzacţioneze drepturile de preferinţă cu privire la majorarea de capital menţionată mai sus, fie să le transfere către fonduri de investiţii care beneficiază de consultanţa JC Flowers & Co., în conformitate cu legislaţia pieţei de capital din România', se arată în raport. 

Conform sursei citate, în perioada următoare, banca va intra într-un proces de analiză-diagnostic de confirmare (confirmatory due diligence) desfăşurat de JC Flowers & Co şi consultanţii săi. 

"În cazul finalizării tranzacţiei avute în vedere, Banca Comercială Carpatica va beneficia de un acţionariat puternic, cu o vastă expertiză în sectorul financiar-bancar. În acelaşi timp, capitalul atras va asigura băncii capitalizarea necesară pentru dezvoltarea viitoare", se spune în raport. 

În ceea ce priveşte memorandumul agreat de mai mulţi acţionari, banca va acorda o perioadă de exclusivitate pentru desfăşurarea procesului de analiză-diagnostic de confirmare în favoarea JC Flowers & Co. 

Banca Comercială Carpatica /BCC/ a revenit pe profit, iar în primele trei luni din 2015 a raportat un rezultat net de 700.000 de lei, comparativ cu pierderea de 900.000 de lei înregistrată în primul trimestru din 2014, arată datele băncii, publicate pe 8 mai pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti /BVB/. Conform raportării, solvabilitatea băncii a fost de 10,1%, în scădere de la 10,8% la 31 decembrie 2014, ca efect al majorării provizioanelor RAS din trimestrul I 2015. 

BCC a înregistrat, în primul trimestru din 2015, venituri nete de 36,8 milioane lei, mai mici cu 1,7 milioane lei (4%), comparativ cu 38,5 milioane lei în T1 2014. 

Banca Comercială Carpatica este o instituţie financiară cu capital social majoritar românesc, ale cărei acţiuni sunt listate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti. 

Înfiinţată la Sibiu în 15 iulie 1999, BCC este o bancă românească, partener de afaceri şi furnizor de soluţii personalizate în principal pentru companiile cu capital autohton. În prezent, banca deţine o reţea teritorială de 129 de unităţi cu acoperire naţională. 

J.C. Flowers & Co. este un fond american de investiţii, axat pe sectorul de servicii financiare. Firma a fost înfiinţată în 2001, la New York.

AGERPRES