Turbulentele de pe pietele financiare internationale sunt departe de a-si fi spus ultimul cuvant, sustin analistii economici, fapt care impune in continuare adoptarea unor masuri care sa calmeze lucrurile.

Evident, acest lucru necesita “pomparea” unor sume uriase de bani desi exista pareri potrivit carora in actualul context de instabilitate acest fapt poate fi comparat cu turnarea apei in nisip.

Pe de alta parte, este indiscutabil faptul ca sumele aruncate in piata de principalele banci centrale si-au atins, fie si partial scopul, respectiv calmarea situatiei.

Banca Centrala Europeana a anuntat faptul ca a efectuat astazi o noua “alimentare” a pietelor financiare din zona euro, in valoare de 40 de miliarde de euro.

Chiar daca suma este relativ mare, este oricum mai mica decat ultima operatiune similara, care a avut loc saptamana trecuta, dupa anuntarea falimentului Lehman Brothers, si care s-a situat la nu mai putin de 70 de miliarde de euro.

BCE isi coordoneaza actiunile cu bancile centrale ale marilor puteri economice, cum ar fi Banca Centrala a Statelor Unite, Banca Angliei sau Banca Nationala a Japoniei astfel incat sa atenueze temerile privind o eventuala criza de lichiditati.

Sursa: FT