Comitetul de politică monetară de la NBH a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la nivelul de 7%, în linie cu estimările majorităţii economiştilor intervievaţi de Bloomberg. Şi asta şi pe fondul creşterii ratei inflaţiei anuale de la 3,9% în octombrie la 4,3% în noiembrie.

În schimb, Ministerul ungar al Economiei a criticat decizia Băncii centrale, apreciind că majorarea costului creditului afectează creşterea economică sănătoasă a Ungariei şi de asemenea este contrară cu ceea ce se întâmplă în alte state membre ale Uniunii Europene.

Luna trecută, Banca centrală a Ungariei a majorat dobânda-cheie pentru prima dată după luna ianuarie 2011 şi a anunţat că este gata să adopte şi alte majorări în cazul în care situaţia o va impune.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au întrerupt discuţiile cu Ungaria după ce premierul Viktor Orban a prezentat un proiect de lege care limitează independenţa Băncii centrale.
În România, pe fondul reducerii consistente a ratei inflaţiei anuale, până la 3,44%, şi al stabilizării altor indicatori macroeconomici, BNR a decis în noiembrie reducerea dobânzii-cheie, de la 6,25% la 6%, după un an şi jumătate de pauză.

Te-ar putea interesa și: