În urma deciziei de astăzi, dobânda de bază din Ungaria este a doua cea mai scăzută din regiune, după cea de 0,05% practicată în ultimii trei ani şi jumătate de Banca Centrală a Cehiei. Polonia a lăsat dobânda de referinţă la 1,5% în ultimul an, în timp ce dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României este la 1,75% de şapte luni.

”Reducerile de dobândă vor continua până când condiţiile monetare vor deveni consistente cu o atingere sustenabilă a ţintei de inflaţie”, se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii comitetului de politică monetară de la Banca Centrală a Ungariei.

În luna martie inflaţia de bază a scăzut până la minus 0,2%, coborând în teritoriul negativ pentru prima dată în ultimele şase luni. Ţinta de inflaţie pe termen mediu a Băncii Centrale a Ungariei este de 3%. Însă această ţintă pare şi mai îndepărtată având în vedere că guvernul condus de Viktor Orban şi-a anunţat recent intenţia de a reduce Taxa pe Valoarea Adăugată la anumite produse alimentare, ceea ce ar putea coborî şi mai mult inflaţia. (Sursa: Agerpres)