Sistemul bancar spaniol a fost puternic afectat de bula imobiliară din ultimii zece ani, alimentată de creditele ieftine, care a forţat Spania să ceară ajutor financiar pentru băncile cu probleme. Una din condiţiile obţinerii banilor de la UE a fost o revizuire internă a procedurilor de supervizare ale Băncii Spaniei.

Noul regim va permite autorităţii de reglementare să verifice atent nu doar marile bănci spaniole, Santander şi BBVA, ci şi pe cele mai mici.

Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid implementează o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confruntă deja gospodăriile la rambursarea creditelor. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

În 2012, zona euro a convenit să acorde Spaniei un program de asistenţă financiară de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol.
Sursa: Agerpres