Băncile comerciale bulgare vor permite ca persoanele fizice şi juridice care s-au împrumutat şi sunt afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) să amâne cu şase luni plata ratelor la creditele ipotecare, de consum şi ale companiilor.

Moratoriul privind plăţile creditelor bancare va fi în vigoare până la finalul anului, a anunţat vineri Banca Centrală a Bulgariei, după ce a aprobat setul de reglementări.

Debitorii vor putea negocia cu băncile amânarea plăţilor dobânzilor şi a principalului sau doar a principalului. De asemenea, băncile vor permite amânarea creditelor reînnoibile automat (revolving).

Fără comisioane suplimentare

Rata dobânzii nu se modifică, dar va fi plătită numai la finalul moratoriului, conform setului de reglementări.

UniCredit Bulbank (divizie a grupului italian UniCredit şi cel mai mare creditor din Bulgaria) a dat asigurări că cererile pot fi trimise online de clienţi.

UBB Bank (subsidiară a KBC) a precizat că nu va solicita comisioane pentru cei care au nevoie de amânarea ratelor.

Banca Centrală a Bulgariei a cerut deja celor 19 bănci ale ţării, din care două treimi sunt deţinute de grupuri bancare din UE, să amâne plata dividendelor pentru a-şi majora lichiditatea şi capitalul în timpul crizei.