‘Plafonul minim pentru deschiderea unui portofoliu pentru un client din România este de un milion de euro, pentru că banca noastră face plasamente în active scumpe pe pieţele internaţionale. Bank Gutman a reuşit să atragă de pe piaţa românească între 40 – 50 de clienţi, pentru că urmăreşte, în primul rând, ca aceştia să fie de calitate, adică să fie cu bonitate şi cu cunoştinţe în domeniul financiar’, a spus Ilinca von Derenthall, partener-asociat, şeful Diviziei Internaţionale a băncii, într-o conferinţă de presă.

Oficialii Bank Gutmann consideră că evoluţiile din România arată o direcţie bună către care se îndreaptă economia.

‘Când vorbim despre perspective trebuie să ne uităm nu doar la România, dar dacă te uiţi la evoluţiile recente, cred că se merge în direcţia bună’, a apreciat Friedrich Strasser, partener-asociat, membru al Consiliului de Administraţie al băncii austriece.

Acesta a avertizat că ne aflăm în mijlocul unei furtuni şi nu trebuie uitată ‘lecţia’ anului 2008, când a izbucnit criza mondială. De asemenea, trebuie atenţie la ceea ce se întâmplă în Eurozone, dacă va fi un ‘big-bang’, sau vor fi făcuţi paşii în direcţia corectă, trebuie urmărite evoluţiile din SUA, unde campania electorală ar putea dinamiza economia, şi trebuie ţinut cont, de asemenea, de evoluţiile din China, o piaţă cu mare potenţial de creştere.

Strasser a definit actuala criză ca fiind o ‘furtună perfectă’, cauzată de creşterea incertitudinilor din sectorul privat, declinul consumului şi investiţiilor, recurgerea la noi reglementări, creşterea taxelor şi tăierea cheltuielilor, creşterea riscului datoriei suverane, datoriile companiilor, devalorizarea activelor, creşterea şomajului, lipsa de speranţă a populaţiei şi accentuarea problemelor sectorului bancar.

Grupul administra, la 31 decembrie 2011, active de peste 13,7 miliarde euro, faţă de 8,9 miliarde euro, în 2008, reprezentând averile a mai mult de 2000 de clienţi la nivel global.

Bank Gutman, cu sediul la Viena, a fost fondată în 1922 şi este deţinută în prezent de familia Kahane (80 la sută din acţiuni) şi 11 parteneri, care controlează un pachet de 20 la sută din acţiuni.