"Ceea ce era cândva de neconceput este de-acum de neoprit (…)", a declarat Ban Ki-moon, salutând un "acord bun, de care ar trebui să fiţi mândri", le-a spus el delegaţilor la Conferinţa ONU pe tema modificării climatice, care lăudau, pe rând, la Bourget, în apropiere de capitala franceză, pactul istoric.

"Istoria îşi va aminti această zi", a spus Ban Ki-moon. "Acordul de la Paris pe tema modificării climatice este un succes monumental pentru planetă şi locuitorii ei", a adăugat el.

Secretarul general al ONU, care şi-a evocat vizitele în întreaga lume în care a ascultat victime vorbind despre lupta pe care o duc împotriva consecinţelor modificării climatice, le-a transmis acestor victime că, acum, lumea i-a auzit.

O nouă "lume începe de mâine", a conchis Ban Ki-moon.

Casa Albă a salutat anterior Acordul de la Paris drept "cel mai ambiţios acord pe tema modificării climatice din istorie", subliniind că acesta stabileşte "un cadru global durabil, pe termen lung", în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Preşedintele Barack Obama urma să susţină o declaraţie cu privire la Acordul de la Paris ulterior, sâmbătă, la Casa Albă.

SURSA: Mediafax