Având în vedere faptul că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, examenul de Bacalaureat 2020 are câteva particularități care-l fac să fie unic în peisajul testărilor naționale de până acum.

Potrivit edupedu.ro, sunt aproximativ 187.000 de elevi în clasa a XII-a, care au participat anul trecut la simularea de la Bacalaureat, pe când erau clasa a XI-a. În condițiile în care în acest an nu vor fi lăsați corigenți sau repetenți, e foarte probabil ca toți acești elevi să fie înscriși la Bacalaureat.

Tototdată, în cazul în care vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică, atunci ar fi nevoie de 18.700 de săli de examen pregătite cu sisteme de supraveghere audio-video, în licee. Asta în condițiile în care toate liceele din România au împreună 37.285 de săli de clasă, cu tot cu liceele private, informează INS.

Unde va avea loc Bacalaureatul?

Bacalaureatul 2020 nu va mai fi organziat în centre zonale, ca în anii trecuți, când elevii din mai multe licee susțineau examenul într-o singură unitate de învățământ. În acest an, fiecare elev va da Bac-ul la școala lui. În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli, fie licee cu puțini elevi, fie școli gimnaziale din vecinătate.

De asemenea, pentru 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, ar fi nevoie de minimum 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS.

Bacalaureat 2020

Totodată, pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

Organizarea implică și măsuri de sănătate publică – profesorii și personalul auxiliar va trebui să aibă măști, plus o rezervă serioasă de măști de schimb, la fel ca elevii. Dacă pentru elevi mănușile nu vor fi obligatorii, pentru profesori, pentru personalul auxiliar acestea vor fi obligatorii. Toate culoarele și clasele trebuie să aibă recipiente cu dezinfectant pentru mâini, plus cel pentru dezinfecția claselor și a cancelariei/holurilor/băilor.

Stimulentul financiar pentru profesori, redus

Dacă profesorii asistenți primeau anul trecut 52 de lei pe zi pentru supravegherea elevilor la BAC, adică 156 de lei pentru toate cele trei probe scrise. Anul acesta se adaugă riscul suplimentar la care sunt expuse aceste persoane, plus nevoia de mult mai mulți profesor asistenți.

Profesorii corectori primeau anul trecut între 8 și 10 lei pentru fiecare lucrare corectată.

De asemenea, va exista o discrepanță la numărul de clase, numărul de elevi și nici numărul cadrelor didactice, deoarece acestea nu sunt distribuite uniform pe suprafața țării, în toate județele și localitățile, existând aglomerări în marile orașe și clase suficiente în orașele mici. Acest lucru va complica organizarea și alocarea resurselor pentru acest examen.

Cum arată Calendarul Bacalaureatului 2020

Potrivit ministerului Educației, probleme scrise ar urma să înceapă cu data de 22 iunie.

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

Bacalaureat 2020

25 iunie 2020

Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus