Potrivit planului conducerii combinatului Azomures, angajatii vor fi trimisi in somaj tehnic de maine pana pe 12 ianuarie, motivul fiind lipsa de comenzi pentru ingrasaminte. Decizia finala va fi luata insa maine, cand va avea loc o intalnire a conducerii cu sindicatul.

Decizia pare ciudata mai ales ca momentul vine dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat intr-o conferinta de presa televizata ca a gasit solutii salvatoare pentru marii agenti economici, unul dintre acestia fiind Azomures. In viziunea sefului statului, ar fi fost bine daca producatorii agricloi s-ar fi angajat sa achizitioneze anumite cantitati de la Azomures, pentru a nu proteja compania de efectele crizei.

Problema de la Azomures nu este noua. La inceputul lunii, conducerea a anuntat ca 230 de muncitori vor fi trimisi in somaj tehnic si ca activitatea a fost redusa cu circa 50%.

Situatia nu a fost roza pentru Azomures nici pe bursa, unde titlurile AZO au pierdut 14,73%, fiind intr-o scadere sustinuta toata sedinta de tranzactionare. Intre orele 12-13 a avut loc chiar o prabusire a cotatiei, acestea scazand pe fondul anuntului de la 0,2350 lei la sub 0,20 lei per actiune. Inchiderea de astazi a fost pe 0,1910 lei, iar minusul zilei a fost de 14,73%, aproape de pragul maxim si pe locul doi in clasamentul negativ al scaderior de azi. Indicele BET-C nu a fost prea afectat de scaderea Azomures, deoarece titlurile au o pondere de sub 1%.