Dupa ce a pierdut din mana Georgia si Ucraina, Rusia se vede in postura de a mai suferi inca o infrangere geopolitica. O alta tara fosta sovietica, Azerbaidjanul, s-a decis ca ar fi mai bine sa se alature NATO. Pana acum, relatia statului caucazian cu Organizatia Nord-Atlantica a fost una de colaborare amicala, dar distanta.

Astazi, ministrul azer Apararii a declarat intr-o conferinta de presa ca armata azera va participa alaturi de NATO la toate evenimentele care tin de Parteneriatul pentru Pace, precum si la toate alte evenimente si exercitii care tin de pregatirea trupelor NATO. Astfel, intre 19-23 ianuarie, reprezentanti ai armatei Azerbaidjanului vor participa la conferinta de pregatire a exercitiului Cooperative Lancer/Longbow-2009, care se va desfasura intre 19-23 ianuarie la Tbilisi, in Georgia vecina, tara care si-a declarat deschis dorinta de a fi membru al organizatiei.

De altfel, in agenda staffului militar azer vor mai fi si intalnirile de la Obermergau, din Germania, intre 21-22 ianuarie (simpozionul Parteneriatului pentru Pace), precum si la conferinta din Turcia din perioada 26-30 ianuarie, referitoare la pregatirea exercitiului Cooperative Marlin-2009.

Relatiile Azerbaidjan cu NATO au inceput in 1992, cand tara a intrat in Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic (redenumit in 1997 Coonsiliul Parteneriatului Euro-Atlantic). Azerbaidjan este membra in Parteneriatul pentru Pace din 1994.

Totusi, pentru admiterea in NATO, Azerbaidjan trebuie mai intai sa isi rezolve diferendul teritorial cu Armenia, in privinta teritoriului Nagorno-Karabah.