Ultimul semnal ar fi fost recepţionat de un satelit la aproape şapte ore după ce aeronava a ieşit de pe ecranele sistemului civil de control al traficului aerian, notează Sky News.

Acest lucru i-a determinat pe investigatori să-şi extindă zona de căutare, după ce anterior au verificat Marea Chinei de Sud şi împrejurimile insulelor Andaman şi Nicobar. În prezent verifică două coridoare la vest de Malaezia, care acoperă mii de mile pătrate.

Pe de altă parte, ministrul transporturilor a precizat că sistemul de comunicaţii ACARS a fost dezactivat înaintea ultimului contact radio între avion şi serviciul de control al traficului aerian. Oficialul a mai spus că pilotul şi copilotul aeronavei nu au cerut să zboare împreună în cursa MH370. El a afirmat totodată că a solicitat mai multor ţări, printre care SUA, China şi Franţa, date suplimentare obţinute prin satelit, dar şi că 25 de state sunt acum implicate în căutarea aeronavei dispărute.

Oficialii au mai informat că în prezent autorităţile sunt concentrate pe patru piste: deturnare, sabotaj, probleme personale şi probleme psihice, notează Sky News.

În acelaşi timp, şeful poliţiei malaeziene a spus că anchetatorii nu au primit încă date despre pasageri de la toate ţările vizate. 'Există în continuare câteva ţări care nu au răspuns solicitărilor noastre' de verificare, a spus Khalid Abu Bakar într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

Poliţia anchetează de asemenea stafful de la sol al aeroportului şi şi-a intensificat verificările asupra celor doi piloţi, inclusiv prin examinarea unui simulator de zbor confiscat la locuinţa căpitanului, a spus el.

Anchetatorii şi-au accelerat verificările asupra celor 239 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul cursei MH370 a companiei Malaysia Airlines.

Mişcările avionului care efectua cursa MH370, dispărut în urmă cu opt zile după ce a părăsit ruta pe care ar fi trebuit să o urmeze, au fost provocate de o 'acţiune deliberată', a anunţat sâmbătă premierul malaezian, Najib Razak, care nu a confirmat totuşi o deturnare.

Sistemele de transmisie a datelor avionului Boeing 777 'au fost dezactivate' chiar înainte de a ajunge deasupra coastei de est a peninsulei Malaezia, dar contactele prin satelit au existat timp de aproximativ şapte ore după dispariţia avionului de pe ecranele radarelor civile, a adăugat şeful guvernului malaezian într-o conferinţă de presă.

Avionul care efectua cursa MH370 a decolat la 8 martie din Kuala Lumpur în direcţia Beijing şi a dispărut de pe ecranele radar după circa 40 de minute de la decolare. Avionul transporta 227 de pasageri, printre care şapte minori, şi echipajul, format din 12 persoane.

SURSA: Agerpres