UPDATE:

Subsolurile a aproximativ 70 de case şi peste 100 de curţi şi gospodării din localitatea Căpâlniţa au fost inundate marţi seara, în urma unei ploi torenţiale care a dus la ieşirea din matcă a râului Homorodul Mic, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru Agerpres că, potrivit primarului comunei, în zonă a plouat abundent, timp de o oră, cu peste 100 litri/mp. La faţa locului, situaţia este evaluată de autorităţile locale, împreună cu prefectul judeţului, Ion Proca, şi inspectorul-şef al ISU Harghita, iar pompieri militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, ajutaţi de voluntari de la serviciul pentru situaţii de urgenţă Căpâlniţa, acţionează pentru scoaterea apei din pivniţele oamenilor.

De asemenea, marţi seara au fost inundate şi subsolurile a trei case de locuit şi a unui bloc de locuinţe din oraşul Vlăhiţa. La faţa locului acţionează Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vlăhiţa şi un echipaj de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială complexă de primă intervenţie.

Avertizare COD ROȘU pentru un județ din România! Populația, în panică după mesajul RO-ALERT

Alertă Cod Roșu în România. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marți seară, o avertizare cod roşu de inundaţii pentru un râu și un pârâu din judeţul Harghita, valabilă până la miezul nopții. Populația a fost de asemenea avertizată și prin Ro-Alert.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Brădești (afluent al râului Târnava Mare), Homorodul Mare – bazin superior amonte S.H. Băile Homorod, județul Harghita.

Avertizare COD ROȘU pentru un județ din România! Populația, în panică după mesajul RO-ALERT

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Brădești (afluent al râului Târnava Mare). Conform ISU Harghita, alerta vizează râul Homorodul Mare și pârâul Brădești. Populația a fost avertizată și prin Ro-Alert.

Până la 2 noaptea mai e în vigoare o alertă cod portocaliu pe râurile mici din bazinele hidrografice: Homorodul Mic și Homorodul Mare, județele Harghita și Brașov. De asemenea, hidrologii au emis mai multe avertizări cod galben pentru râuri din Botoșani, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Cluj, Harghita, Mureș, Neamț, etc.

Avertizare COD ROȘU pentru un județ din România! Populația, în panică după mesajul RO-ALERT