Pentru a elimina vulnerabilitățile care permit supravegherea utilizatorilor de iPhone prin programul de spionaj PegasusApple a lansat o actualizare de urgență pentru iPhone.

Mișcarea făcută de companie vine la scurt timp după ce oameni de știință de la “Citizen Lab” din cadrul Universității din Toronto au spus că vulnerabilitatea din softul celor de la Apple a fost exploatată încă din luna februarie și permitea hackerilor infiltrarea softului de spionaj prin intermediul iMessege, adică sserviciu de mesagerie disponibil doar între utilizatorii de iPhone, fără ca utilizatorul să acceseze vreun link sau să descarce o aplicație.

Pe de altă parte, firma israeliană NSO Group, care a creat spyware-ul Pegasus, are o cu totul altă părere despre supravegherea utiliaztorilor. Mai exact, reprezentanții firmei susțin în continuare că acesta este un instrument util, pus legal la dispoziția autorităților statale din lume pentru lupta împotriva terorismului și a criminalității.

Utilizatorii de iPhone trebuie să își actualizeze soft-ul de urgență

Experții însă susțin că  un grup de hackeri, devoalați anterior, s-a folosit de această vulnerabilitate din sistemul de operare al Apple pentru a supraveghea jurnaliști, adversari politici și militanți pentru drepturile omului din mai multe țări, acesta fiind și motivul pentru care aceste vulnerabilități care permit supravegherea utilizatorilor trebuie eliminate.

Ivan Krstic, șeful Departamentului de Ingineria și Arhitectura Securității a declarat că atacurile costă milioane de dolari și sunt extrem de sofisticate, ele însă vizând doar anumite persoane.

“Astfel de atacuri sunt extrem de sofisticate, costă milioane de dolari pentru a fi dezvoltate, au de obicei o durată de viață scăzută și sunt folosite pentru a viza anumiți indivizi”, a spus Ivan Krstic, șeful Departamentului de Ingineria și Arhitectura Securității.

În acest context, odată cu lansarea actualizării de urgență, experții recomandă utilizatorilor de iPhone, dar și a altor produse Apple să instaleze actualizarea de soft cât mai repede.