Mult timp un motor de creştere a economiei mondiale, comerţul ar urma să încetinească în 2016 avansul economiei mondiale, se arată într-un raport publicat miercuri de OECD. De la criza financiară, ritmul de creştere a comerţului s-a deteriorat semnificativ. 

"Unii ar putea aprecia că este un lucru bun. Nu, această evoluţie provoacă pagube şi arată că există o scădere a productivităţii", a afirmat Catherine Mann, economist şef al OECD. 

Anul viitor, creşterea economiei mondiale ar urma să se situeze la 3%, faţă de avansul de 3,3% previzionat în iunie de OECD. 

PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o expansiune de 1,4% în acest an (faţă de un avans de 1,8% previzionat în iunie), cel mai redus ritm de creştere de la criza financiară din 2008 – 2009 şi sub nivelul de 1,5% estimat pentru zona euro. Economia SUA ar putea creşte anul viitor cu 2,1% (faţă de un avans de 2,2% previzionat în iunie), se arată în raportul OECD. 

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) va afecta economia ţării mai puţin decât s-a estimat anterior. PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an (faţă de un avans de 1,7% previzionat în iunie), dar pentru anul viitor OECD a înjumătăţit estimările de creştere, la 1%. 

China şi India ar urma să înregistreze creşteri de 6,5% şi, respectiv, 7,4% în acest an şi de 6,2% şi, respectiv, 7,5% anul viitor. PIB-ul Braziliei se va contracta cu 3,3% în 2016 şi cu 0,3% în 2017. 

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

SURSA: Agerpres