‘România continuă să facă progrese solide în cadrul programului preventiv cu Fondul. Implementarea politicilor a rămas consistentă şi toate ţintele din program au fost atinse. După doi ani de declin, s-a reluat creşterea economică, iar inflaţia a atins cele mai scăzute niveluri. Cu toate acestea, perspectiva economică pentru acest an este trasă în jos de încetinirea din zona euro. Continuarea angajamentelor faţă de reformele economice este crucială pentru a face faţă incertitudinilor actuale şi a extinde potenţialul de creştere’, a declarat directorul general adjunct al FMI, Nemat Shafik.

‘Autorităţile sunt decise să respecte în 2012 ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. Pentru acest lucru este însă nevoie de o disciplină strictă a cheltuielilor. Creşterea absorbţiei fondurilor comunitare şi îmbunătăţirea cheltuielilor de capital sunt priorităţi cheie. Este nevoie de măsuri suplimentare pentru a reforma sectorul de sănătate şi a îmbunătăţi administrarea fiscală. Reformarea companiilor de stat a progresat, dar este nevoie de o implementare mai rapidă a eforturilor de restructurare, iar o politică de preţuri de piaţă în sectoarele energiei şi transporturilor va fi esenţială pentru a reduce arieratele, a îmbunătăţi eficienţa economică şi a stimula creşterea’, se mai arată în comunicatul Fondului.

Referindu-se la situaţia din sectorul bancar, FMI apreciază că riscurile rămân semnificative având în vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante şi a posibilelor efecte ale crizelor financiare apărute în altă parte a Europei. ‘Cu toate acestea, autorităţile ar trebui să rămână prudente faţă de noi relaxări ale politicii monetare având în vedere riscurile de depreciere a monedei şi a posibilelor ieşiri de capital’, susţine FMI.

Odată cu aprobarea, miercuri, a celei de-a patra evaluări a acordului de tip preventiv cu România, boardul FMI a pus totodată la dispoziţia României o nouă tranşă de 430 milioane DST, aproximativ 500 milioane de euro. Cu noua tranşă, România are la dispoziţie de la FMI 1,78 miliarde DST, aproximativ două miliarde de euro.
SURSA: Agerpres