"Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum şi măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piaţa de capital. În mai puţin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% faţă de dolarul american, indicele reprezentativ al pieţei de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investiţiile de capital în Turcia ale non-rezidenţilor au scăzut cu 8 miliarde de dolari. Turbulenţele respective se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor româneşti orientate către Turcia, în condiţiile în care aceasta este principala ţară de destinaţie a exporturilor locale dintre ţările non-UE. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului de afaceri românesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse în economia naţională a companiilor deţinute de capitalul turcesc", a spus Guda. 

Potrivit comunicatului, în ciuda relaţiilor comerciale bilaterale dezvoltate, aportul investiţiilor provenite din Turcia în fluxul de capital local este unul moderat. 

"Într-un clasament al investiţiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 – 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investiţiilor străine directe de doar 0,5%, în condiţiile în care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franţa şi Elveţia) au generat împreună aproape 72% din totalul ISD în perioada analizată. (…) Conform datelor Registrului Comerţului, 1.007 companii care au sediul social în România înregistrează acţionari cu domiciliul/ sediul social în Turcia. Conform declaraţiilor financiare depuse la Ministerul Finanţelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifră de afaceri cumulată de 4,8 miliarde lei şi un număr total de salariaţi de aproximativ 15.000', se arată în document. 

Acesta mai spune că numărul de companii cu capital turcesc a crescut de la 576 în 2008, la 1.007 în 2015. 

"Totuşi, aceste firme generează sub 1% din cifra de afaceri la nivel naţional şi prezintă un grad ridicat de concentrare regională (9 din 10 sunt în Bucureşti şi în zona de S şi S-E) şi sectorială (jumătate din veniturile înregistrate în sectoare orientate către consum, respectiv distribuţie şi industria alimentară şi a băuturilor). Doar 2 din 10 companii locale deţinute de acţionari din Turcia au înregistrat profit în 2015 şi prezintă un grad de îndatorare redus (sub 70%), pentru acestea existând într-adevăr riscul repatrierii unor dividende către firmele mamă, pe fondul impozitelor locale reduse şi a nevoii accelerate de capital în mediul de afaceri din Turcia", menţionează comunicatul citat.

SURSA: Agerpres