Avertisment dur din partea FMI! Lumea ar putea să se confrunte în curând cu un ”Zid al Berlinului digital”

În caz contrar, spune directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Guvernele lumii riscă o lovitură care ar putea anula 6% din economia mondială pentru următorii 10 ani, notează Bloomberg care mai scrie că lumea ar putea să se confrunte cu un ”Zid al Berlinului digital”, în cadrul căruia Statele Unite ale Americii (SUA), Uniunea Europeană (UE) și China vor adopta diferite standarde tehnologice.

Presa internațională mai scrie că într-un discurs pregătit pentru Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Kristalina Georgieva a declarat că o astfel de situație ar duce la o ruptură în economia digitală care ar forța țările sărace „să aleagă o tabără” şi ar conduce la preţuri mai mari, ceea ce ar reduce inovaţia şi serviciile.

De asemenea, Georgieva a mai spus că situația ar duce la o scădere a Produsului Intern Brut cuprinsă între 3 și 6 procente. Mai mult decât atât, un astfel de scenariu ar putea şi să consolideze poziţia dominantă a actualilor giganţi ai tehnologiei şi ar face mai dificil pentru companiile mai mici şi mai inovative să concureze cu giganţii.

Tendințe anti-concurențiale

Într-o altă ordine de idei, directorul general FMI a avertizat cu privire la intensificările tendinţelor anti-concurenţiale în perioada pandemiei de Covid-19 ar putea reduce nivelul PIB-ului în economiile avansate cu 1% pe termen mediu. Așadar, Georgieva a declarat că unele guverne pot ajuta la limitarea puterii de piaț excesive implementând trei măsuri:

  • intensificarea controalelor fuziunilor şi revizuirea achiziţiilor
  • descurajarea restricţiilor care împiedică mobilitatea muncitorilor şi îmbunătăţirea regulilor privind portabilitatea
  • interoperabilitatea pentru economia digitală

Ce se petrece în România

În România, Mecanismul de redresare şi rezilienţă finanţează investiţii şi reforme care se preconizează că vor transforma profund economia şi societatea acestei ţări. Printre măsurile notabile se numără următoarele: asigurarea tranziţiei către o economie verde, sprijinirea tranziţiei digitale şi consolidarea rezilienţei economice şi sociale. La capitolul sprijinirea tranziţiei digitale, planul prevede 1,5 miliarde euro pentru digitalizarea administraţiei publice în domenii-cheie precum justiţia, ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială, mediul, gestionarea funcţiei publice şi dezvoltarea competenţelor, achiziţiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea şi vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud şi eliberarea de cărţi de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români.