Cu ocazia unei vizite în Indonezia, Christine Lagarde a avertizat economiile emergente să fie atente la repercursiunile provocate de încetinirea economiei chineze, de înăsprirea condiţiilor pe pieţele financiare globale precum şi de perspectiva unei majorări de dobândă de către Rezerva Federală americană. 'Pe ansamblu, ne aşteptăm ca avansul economiei mondiale să rămână moderat şi, probabil, mai slab decât anticipam în luna iulie', a declarat Christine Lagarde.

În luna iulie a acestui an, FMI prognoza că în 2015 economia mondială va înregistra o creştere de 3,3%, uşor mai mică faţă de avansul de 3,4% înregistrat anul trecut.

Referindu-se la situaţia economiei chineze, Christine Lagarde a declarat că a doua economie mondială încetineşte, chiar dacă nu în mod brusc sau neaşteptat, în contextul ajustării la un nou model de creştere. 'Tranziţia spre o economie orientată mai mult spre piaţă şi eliminarea riscurilor acumulate în ultimii ani este un proces complex şi în consecinţă ar putea apărea unele turbulenţe. Aceasta fiind zise, autorităţile dispun de instrumente politice şi amortizoare financiare care le permit să gestioneze această tranziţie', a apreciat directorul general al FMI.

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor. AGERPRES