Singapore este una dintre ţările din Asia cele mai afectate de acest fenomen, întâlnit şi în Coreea de sud, China şi Taiwan.

Conform unui raport publicat anul trecut de Nielsen, lider la nivel global în cercetare de piaţă, Singapore şi Hong Kong deţin recordul în Asia cu cel mai mare număr de utilizatori de smartphone-uri pe cap de locuitor

Aproximativ 87% din cei 5,4 milioane de locuitori ai oraşului-stat (Singapore) deţin un telefon multifuncţional, faţă de 65% în SUA. Ei petrec în medie 38 de minute pe reţeaua socială Facebook, de aproximativ două ori mai mult decât americanii, potrivit societăţii Experian.

Dependenţa de internet ar trebui clasificată ca tulburare mintală, apreciază Adrien Wang, psihiatru la centrul medical Gleneagles. Medicul evocă cazul unui tânăr de 18 ani ale cărui simptome erau extreme. Era neras, slab, cu părul lung, nu făcuse duş de mai multe zile. Avea înfăţişarea unui om fără adăpost, povesteşte Wang. Adolescentul a venit împreună cu tatăl său la medic pentru că acesta a vrut să-i confişte calculatorul. Şi când i-a tăiat accesul la internet acasă, băiatul a rătăcit prin cartier pentru a reuşi să se conecteze la reţelele wireless ale vecinilor. În final, a trebuit să fie spitalizat, i s-au administrat antidepresive şi face psihoterapie.

'Dependenţa de internet ca boală nici măcar nu este menţionată în manualele noastre psihiatrice cele mai recente, deplânge un psihiatru din Singapore. Ea este menţionată doar în anexă ca o tulburare ce necesită în continuare cercetare.

Utilizarea calculatorului şi smartphone-urilor are efecte şi în plan fizic, din ce în ce mai mulţi oameni suferind de 'text-neck' şi l''iNeck', însemnând dureri cervicale din cauza proastei poziţii în timpul utilizării dispozitivelor mobile, mai spun medicii.

În Asia numeroase state au deschis deja centre de tratament pentru tinerii dependenţi de internet, în special în Coreea de Sud, China şi Taiwan. China deţine aproximativ 300 de centre de tratament, în timp ce un studiu estima la 24 de milioane numărul tinerilor dependenţi de internet, potrivit unui reportaj prezentat de televiziunea publică CCTV.

În 2013 un studiu indica că 7% din cei 50 de milioane de sud-coreeni prezintă 'un risc ridicat' de dependenţă de internet. Procentajul a urcat la aproape 20% în rândul adolescenţilor.

Simptomele dependenţei sunt incapacitatea celor afectaţi de a se opri din navigare, anxietate atunci când nu au smartphone-ul la ei, pierderea eficienţei la locul de muncă sau la şcoală, nevoia de a verifica tot timpul dacă are telefonul asupra lor.

Părinţii trebuie să se abţină total de a le da copiilor un smartphone sau o tabletă pentru a-i ţine ocupaţi sau pentru a-i face să tacă, previn specialiştii