Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, căruia i-a fost înmânat joi premiul Carol cel Mare, a lansat un apel la o ‘Europă unită’ pentru a evita izbucnirea unui ‘nou război rece’ în lume.

‘Dacă vrem să împiedicăm un nou război rece’, cum a fost confruntarea între blocurile american şi sovietic din trecut, şi să ‘stabilim o adevărată ordine multilaterală’, ‘avem atunci nevoie absolută de o Europă unită’, a pledat secretarul general portughez al ONU într-un discurs susţinut la Aachen (în Renania de Nord-Westfalia), unde a primit premiul acordat în semn de recunoaştere a angajamentului său de a revitaliza şi consolida cooperarea multilaterală în lume.

‘În calitate de secretar general, nu am simţit niciodată nevoia unei Europe unificate şi puternice la fel de clar ca acum’, a afirmat el în faţa unui public în care se afla şi preşedintele Comisiei Europene la final de mandat, Jean-Claude Juncker, scrie Agerpres.

Potrivit secretarului general al ONU, a venit momentul să restabilim în Europa ‘încrederea între oameni şi instituţiile politice’, pe un continent confruntat cu trei provocări la ora actuală: schimbările climatice, evoluţia demografică şi revoluţia digitală.

Antonio Guterres este al 61-lea laureat al premiului internaţional Carol cel Mare, decernat din 1950 unor personalităţi şi instituţii pentru contribuţia lor remarcabilă la efortul de unificare europeană.

În 2018 acest premiu a fost decernat preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru viziunea sa nouă asupra Europei, dar aşteptările legate de concretizarea ideilor sale au dezamăgit în faţa reticenţei Germaniei.