O expediție științifică la Polul Nord, care a adunat 300 de oameni de știință, avertizează că gheața arctică se retrage mai repede ca niciodată, potrivit al Jazeera.

Avertisment teribil al specialiştilor

„Dispariția banchizei arctice din timpul verii, în Arctica, este una din primele „mine terestre” din acest câmp minat. Este unul dintre punctele critice pe care le-am declanșat în momentul în care am mers cu încălzirea prea departe”, a afirmat Markus Reis în timpul prezentării concluziilor.

„În esență, ne putem întreba dacă nu am pășit deja pe această mină și am declanșat începutul exploziei”, a continuat el.

Expediția, care a costat 165 de milioane de dolari, a revenit în Germania în octombrie, după 389 de zile petrecute în Arctica. Oamenii de știință au adunat dovezi dramatice privind un Ocean Arctic „pe moarte” și avertismente ale unor veri fără gheață, peste doar câteva decenii.

Echipa a adus 150 de terabyți de date și peste 1.000 de probe de gheață. Datele colectate în timpul expediției au inclus studii despre atmosferă, ocean, gheață marină și ecosisteme.

Descoperire teribilă a oamenilor de ştiinţă

Oamenii de știință au descoperit că gheața Oceanului Arctic s-a retras „mai repede în primăvara lui 2020 decât de la începutul înregistrărilor” și că „răspândirea banchizei marine în vară a fost cu doar jumătate mai mare decât acum zeci de ani”.

”La Polul Nord, am descoperit gheaţă topită, subţire, sfarâmicioasă”, a spus Markus. Gheața era doar cu jumătate mai groasă și temperaturile măsurate cu 10 grade mai mult decât în ​​timpul expediției Fram, a exploratorilor și oamenilor de știință Fridtjof Nansen și Hjalmar Johansen în anii 1890.

Din cauza suprafeței mai mici de gheață marină, oceanul a reușit să absoarbă mai multă căldură vara, ceea ce înseamnă că formarea stratului de gheață în toamnă a fost mai lentă decât de obicei.

„Doar evaluarea din următorii ani ne va permite să stabilim dacă putem salva banchiza arctică printr-o protecție climatică puternică sau dacă am trecut deja de acest important punct critic al sistemului climatic”, a adăugat Rex, cerând o acțiune rapidă pentru a opri încălzirea.

Stefanie Arndt, specializată în fizica gheții marine, a declarat că este „dureros să știm că suntem ultima generație care poate experimenta o regiune arctică care mai are încă o banchiză”. „Această banchiză se micșorează constant și este un spațiu vital pentru urșii polari”, a spus Arndt, care a analizat focile și alte animale din habitatul polar.

Pentru a efectua cercetarea, patru zone de observație au fost amenajate pe banchiză, pe o rază de până la 40 km în jurul navei Polarstern a expediției.

Printre datele colectate s-au numărat probe de apă de sub gheață, pentru a studia planctonul și bacteriile plantelor și a înțelege mai bine modul în care funcționează ecosistemul marin în condiții extreme.