Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi Comisiei Europene /CE/ au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni, a declarat miercuri, la BNR, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi CE, a precizat Schaechter.

Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an.

‘Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul lor economic să fie susţinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI şi o asistenţă financiară în cadrul balanţei de plăţi de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autorităţile îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare şi accesul propus ar fi, în total, în sumă de 4 miliarde euro’, a spus Schaechter.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că România ar trebui, practic, ca din noiembrie să fie într-un nou acord cu partenerii internaţionali.

‘Fondul Monetar Internaţional va comunica miercuri în board mecanismul de aprobare a noului acord. Comisia Europeană va comunica acest lucru ulterior. În mod normal, boardul FMI şi Consiliul miniştrilor de Finanţe Europeni (Ecofin) ar trebui să aibă loc până la mijlocul lunii octombrie şi din noiembrie România să fie, practic, în acord cu partenerii internaţionali. Acestea sunt detalii care la acest moment mai rămân de pus la punct’, a explicat Liviu Voinea, întrebat când se aşteaptă să avem un nou acord. AGERPRES