OTP Bank, Erste Bank Hungary, MKB Bank, Raiffeisen Bank, CIB Bank, Unicredit Bank Hungary şi casa de economii Fundamenta-Lakaskassza au intrat în vizorul Autorităţii pentru Concurenţă după ce au majorat dobânzile pentru creditele ipotecare cu 50-200 puncte de bază (0,5-2 puncte procentuale) după data de 22 septembrie 2011, ceea ce sugerează o acţiune coordonată.

De asemenea, Autoritatea pentru Concurenţă din Ungaria a adăugat că băncile vizate au restricţionat şi produsele cu dobânzi reduse. GVH a avertizat că lansarea unei investigaţii nu înseamnă neapărat că băncile au încălcat legea. Autoritatea are la dispoziţie şase luni pentru a finaliza investigaţia, însă perioada poate fi extinsă de două ori, de fiecare dată cu şase luni.

În luna septembrie a acestui an, guvernul ungar a propus un act normativ referitor la rambursarea anticipată a creditelor ipotecare în valută. Potrivit proiectului, cetăţenii unguri cu datorii în valută vor putea să-şi ramburseze datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinţi pentru un franc elveţian şi de 288 de forinţi pentru un euro.
SURSA: Agerpres