Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord temporar în privința consolidării normelor în materie de protecție a consumatorilor și aplicarea mai sigură a acestora, impunând norme clare în privința dublului standard de calitate a produselor în UE.

Potrivit Comisiei Europene, principalele îmbunătățiri vor fi sporirea gradului de transparență de care beneficiază oamenii atunci când fac achiziții online, sancțiuni eficiente și norme clare care să abordeze problema dublului standard de calitate a produselor în UE.

„Pachetul aprobat astăzi este menit să-i protejeze pe consumatori printr-o transparență sporită și printr-o aplicare fermă a normelor, în cazul în care sunt induși în eroare. Datorită acestui pachet, consumatorii vor ști ce cumpără și de la cine cumpără.”, potrivit prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, citat de Știripesurse.ro.

„Acest pachet va pune capăt standardelor duble din cadrul pieței unice. Consumatorii nu ar mai trebui să fie induși în eroare de produse diferite prezentate ca fiind identice. Comercianții care vor continua să-i înșele pe consumatori vor fi aspru sancționați. De asemenea, acest pachet va asigura o protecție sporită a consumatorilor în mediul online și va îmbunătăți transparența cumpărăturilor online.”, conform Věrei Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Acest acord provizoriu trebuie să fie adoptat în mod oficial atât de Parlamentul European cât și de consiliu.