În China există 457 de milioane de internauţi, cea mai importantă numeric la nivel mondial, dar internetul este supus unei cenzuri guvernamentale sistematice.

Beijingul a mai introdus “un zid de protecţie a internetului” ce face inaccesibil un mare număr de site-uri străine, cum ar fi Facebook, Twitter ori Youtube.

La sfârşitul anului 2010, numărul site-urilor înregistrate în China se ridica la 1,91 milioane, cu 41% puţin decât la finalul anului precedent. Numărul paginilor s-a majorat cu 60 de miliarde, indică raportul.

“Reglementările noastre s-au consolidat, am efectuat paşi mari în această direcţie”, a declarat un expert media din cadrul academiei, Liu Ruisheng, în cursul prezentării raportului. Conform acestuia, China dispune totuşi de “un nivel foarte ridicat al libertăţii de exprimare online”. Valul de închideri ale site-urilor de internet, lansat de guvern în 2009, a vizat îndeosebi să pună capăt difuzării materialelor cu conţinut pornografic, a afirmat el.

Cercetătorul a mai subliniat că numărul serviciilor de microblog din China a sporit de la 17 în ianuarie 2010 la 88 în decembrie acelaşi an. Numărul conturilor de microblog deschise în ţară se ridica la 63 de milioane la sfârşitul anului trecut.
SURSA: Agerpres