Scandalul laptelui praf din China contaminat cu melamina continua. Noi teste au aratat ca 31 de marci de lapte sunt contaminate cu acest produs toxic folosit in fabricarea adezivilor sau a rasinilor.

Melamina se pare ca a ajuns in produse dupa ce fermierii intermediari au diluat laptele cu apa si apoi au adaugat produsul chimic pentru ca nivelul de proteina sa apara mai mare decat era de fapt.

Pana in acest moment Administratia de Stat pentru Supervizarea Calitatii a testat mostre apartinand produselor a peste 265 de branduri. Noua dintre brandurile contaminate sunt produse de catre compania Sanlu.

In acelasi timp, autoritatile de la Hong Kong au anuntat ca bomboanele produse de Cadbury contin o cantitate foarte mica de melamina, cantitate care nu afecteaza corpul uman. Cu toate acestea compania britanica a anuntat ca nu va opri rechemarea produselor fabricate in China de pe piata.

Si Kraft Foods si Mars Inc. au anuntat ca vor retrage produsele de pe piata si vor porni o ancheta, dupa ce au fost gasite urme de melamina in napolitanele Oreo, bomboanele M&M si ciocolata Snickers importate din China pe piata din Indonezia.

Si Uniunea Europeana anuntat ca a oprit importurile de produse din China ce contin lapte praf. Decizia Comisiei Europene a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si are efect imediat.

Pana in acest moment, mai mult de 20 de tari au interzis sau au restrictionat importul de produse lactate din China, printre acestea numarandu-se Australia, Noua Zeelanda, Indonezia si Japonia. Patru persoane au murit si peste 50.000 s-au imbolnavit dupa ce au consumat lapte contaminat cu melamina.

Sursa: CNN