Autoritatea Rutieră Română (ARR) intenţionează să elimine şi să comaseze unele dintre taxele percepute, astfel încât numărul acestora s-ar putea reduce de la 29 la 13.

„Având în vedere prevederile Memorandumului iniţiat de Ministerul Finanţelor în vederea realizării măsurii prevăzute la capitolul 2 din Programul de guvernare 2009-2012 al Guvernului de reducere a numărului de taxe şi tarife, Autoritatea Rutieră Română a analizat structura tarifelor pentru prestaţiile specifice realizate de instituţie şi a diminuat numărul lor”, se arată într-un proiect de ordin al ministrului Transporturilor.

A fost eliminată taxa pentru eliberarea copiei conforme a licenţei pentru activitatea de intermediere a operaţiunilor de transport rutier, de 3.500 lei, eliberată pentru o perioadă de 5 ani, pentru că a fost aplicată ca urmare a unei prevederi tranzitorii.

Totodată, taxa, valabilă 5 ani, pentru eliberarea licenţei de transport pentru transportul de mărfuri, eliberarea licenţei de transport pentru transportul de persoane şi eliberarea certificatului de transport în cont propriu va costa 353 lei.

Taxe de la 14 la 3.546 de lei

Cea mai scumpă taxă, de 3.546 lei, va fi cea pentru eliberarea licenţelor pentru activităţile desfăşurate de autogară, pentru activităţile de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public, precum şi pentru activităţile de intermediere a operaţiunilor de transport rutier public ocazionată de suspendarea celei eliberate iniţial.

Cel mai ieftin tarif, de 14 lei, va fi perceput pentru examinarea în vederea obţinerii certificatului de atestare a taximetriştilor sau susţinerii testului periodic de către aceştia. În prezent, valoarea acestuia este de 12 lei.

Noile taxe vor intra în vigoare la 10 zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

SURSA: Mediafax