Guvernul de la Viena a lansat recent proiectul de scolarizare intitulat „Stabilirea unei retele regionale de educatie i domeniul economic”. Alaturi de Rominia au fost incluse alte trei tari sud-est europene: Albania, Bulgaria si Macedonia. Scopul urmarit de finantatorii acestui program educational il reprezinta crearea unor sisteme de pregatire economica a tinerilor, i concordanta cu standardele managementului occidental.
Proiectul de integrare educationala i domeniul afacerilor include 12 licee cu profil economic. Din Rominia au fost selectionate sa participe la experiment doua colegii economice din Turnu Severin si Braila si un grup scolar din Timisoara. in prima parte a programului vor fi instruiti profesorii, pentru a putea, la rindul lor, sa aplice noul model de pregatire practica a elevilor, dar si pentru a transmite informatiile mai departe. Ambasadorul Austriei, prezent la lansarea oficiala a programului, a facut precizarea ca vor fi specializati aproximativ 80 de profesori si instructori cu privire la „know-how”-ul economic, tehnologia informatiei si comunicarea i afaceri. Expertii austrieci intentioneaza sa implementeze i scolile-pilot un model extrem de apreciat acum i ivatamintul liceal occidental, cunoscut sub numele de „firme de exercitiu”. „Austria are o experienta bogata i acest domeniu, atit i pregatirea elevilor, cit si i calificarea somerilor – a precizat dl ambasador Karl Vetter von der Lilie. Aproximativ 1.000 de firme de exercitiu isi desfasoara activitatea i Austria. in proiectul de fata se transmit acele cunostinte care sunt necesare pentru itelegerea modului de functionare a unei astfel de firme.”
Ce iteleg initiatorii proiectului prin „firme de exercitiu” nu este greu de explicat. in fiecare dintre cele trei unitati scolare selectionate vor lua fiinta structuri care vor reproduce itocmai modelele de organizare si functionare ale unor societati comerciale cu diverse profiluri de activitate.
Elevii, pe baza cunostintelor teoretice acumulate i primii doi ani de liceu sau scoala profesionala, vor fi pusi sa efectueze activitati specifice unei itreprinderi reale: vor icheia contracte, vor emite facturi sau vor juca diverse roluri impuse de ideplinirea obiectivelor propuse. Prin Internet si e-mail, ei vor colecta comenzi si se vor acomoda i termeni reali cu practicile moderne de e-commerce.
Proiectul care a debutat i aceasta luna va cuprinde aproximativ 3.000 de elevi din clasele a XI-a de la cele doua colegii mentionate anterior si din anul III de la grupul scolar din Timisoara. Efectul urmarit de austrieci pe termen scurt este integrarea mai rapida a tinerilor i mediul de afaceri si de lucru, iar pe termen lung, crearea unei retele de cooperare economica itre participanti si intensificarea relatiilor de afaceri itre tarile din sud-estul Europei. Programul va facilita crearea si implementarea unor standarde de pregatire comune, la nivelul celor existente i tarile cu o economie dezvoltata.
Pentru realizarea acestui program care face parte din Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, guvernul Austriei a pus la dispozitie 400.000 de dolari. Reprezentantii lui la Bucuresti au tinut isa sa precizeze ca banii vor fi gestionati cu maxima atentie, deoarece ei sunt dati de contribuabilii austrieci.