Legea a fost votată doar de deputaţii coaliţiei de guvernare social-democrate (SPÖ) şi conservatoare (ÖVP), chiar şi preşedintele comisiei pentru protecţia datelor, social-democratul Johann Maier, părăsind sala înainte de vot .

În timpul dezbaterilor, FPÖ (Partidul Libertăţii) a acuzat ‘supravegherea concretă a cetăţenilor’, Verzii – ‘metodele de spionaj’ şi o revenire la ‘statul lui Metternich’, în timp ce vicepreşedintele grupului BZÖ (Alianţa Viitorul Austriei), Peter Westenthaler, a apreciat că Austria coboară astfel la nivelul Italiei: ‘Vă felicit, aduceţi în Austria sistemul bunga-bunga’, a spus el.

Noua lege prevede că operatorii de comunicaţii trebuie să păstreze diverse date de trafic de telefonie fixă, mobilă şi Internet timp de şase luni. În baza unui mandat, procurorii vor putea avea acces la aceste date. Nu este păstrat însă şi conţinutul acestor comunicări.

Austria se aliniază astfel cu întârziere la o directivă din 2006 a Uniunii Europene, în cadrul combaterii terorismului.

Comisia Europeana a adoptat recent un raport de evaluare a directivei, concluzia fiind că păstrarea datelor din telecomunicaţii joacă un rol important în protejarea populaţiei împotriva pericolelor generate de infracţiunile grave.