Cel mai aglomerat drum din Rusia este autostrada M4 "Don", care leagă Moscova de staţiunile de la Marea Neagră. "Autostrada M4 Don este atât de bună, încât apare o problemă: şoferii care trec pe acolo conduc prea repede. Scopul nostru este să le oferim conducătorilor auto o mai mare siguranţă şi informaţii mai bune", a declarat Michael Webber, CEO la Kapsch TrafficCom Rusia (care oferă servicii de colectare a taxelor pentru autostrăzi).

În acest sens, concernul austriac Kapsch va furniza Rusiei camere de trafic şi staţii meteorologice pentru afişajele vizuale montate de-a lungul părţi carosabile. "Sistemele inteligente de transport vor informa conducătorii auto despre drumurile cu gheaţă, de exemplu, sau despre un accident, un blocaj în trafic sau o construcţie", a explicat Webber pentru publicaţia rusă RT.

Astfel, o treime din autostrada lungă de 1.500 de km va fi supravegheată, costul proiectului nefiind dezvăluit.

În prezent, şoferul unui camion greu plăteşte 4 ruble pe km (44 bani) pentru a circula pe M4, în timp ce şoferii de camioane uşoare şi vehicule de pasageri plătesc două ruble, respectiv o rublă.

În Rusia sunt permise sectoare de drum cu plată doar în cazul în care există un drum alternativ pentru care nu se percepe nicio taxă. Pe viitor, şapte din cele 11 secţiuni de drum vor fi cu taxă. "Asta pentru că restul de 4 porţiuni nu au până acum nicio rută alternativă", a explicat şeful de la Kapsch TraficCom Rusia.