Organizația Mondială a Comerțului ar trebui să sancționeze „comportamentul rău, când are loc”, a declarat prim- ministrul australian înaintea reuniunii liderilor G7, din Marea Britanie. Șeful Executivului australian speră să obțină sprijin într-un conflict comercial cu China, potrivit AP.

Australia, sprijin pentru OMC

Premierul Scott Morrison a declarat că Australia va „colabora cu alții pentru a sprijini OMC și pentru a-și moderniza regulamentul acolo unde este necesar”.

Guvernul australian a anunțat în decembrie că va cere OMC să intervină în disputa cu China privind orzul și se așteaptă ca și alte națiuni să se implice în acest caz.

China a sistat importurile de orz australian în mai 2020, prin aplicarea unor tarife de peste 80% asupra recoltei. Beijingul a acuzat Australia că a încălcat regulile OMC prin subvenționarea producției de orz și vânzarea cerealelor în China la costuri de producție inferioare.

Contre între Australia şi China

Comerțul cu fructe de mare, lemn, carne de vită, vin și cărbune din Australia a fost, de asemenea, întrerupt după ce Australia a iritat China, cerând o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei.

OMC, care adoptă reguli privind reglementarea comerțului internațional, se confruntă cu cereri de restructurare și reformă, în timp ce încearcă să alcăutuiască un pact comercial mondial îndelung așteptat.

„O Organizație Mondială a Comerțului care funcționează bine, care stabilește reguli clare, arbitrează disputele în mod obiectiv și eficient și sancționează comportamentul rău când apare.

Acesta poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le are comunitatea internațională pentru a contracara constrângerile economice”, a spus Morrison. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis că America nu va lăsa Australia să facă față singură constrângerilor Chinei.