Metalul galben a pierdut circa 6% în ultimele două zile, ștergând din câștigurile din ultimele două săptămâni când investitorii au trimis aurul până la un record de 1.917,90 dolari/uncie (ieri). Banca americană Wells Fargo & Co. A spus că escaladarea cererii speculative din partea investitorilor au împins piața către un “balon gata să pocnească”.
“Aceasta este o lichidare din partea unei tranzacțonări aglomerate”, potrivit lui Adam Klopfenstein, senior market strategist în cadrul MF Global Holdings, citat de Bloomberg. “Investitorii își închid din pozițiile pe aur pe fondul așteptărilor că Bernanke (președintele Federal Reserve, n.red.) va face ceva pentru a sprijini prețurile acțiunilor”, a spus Klopfenstein.
“Aceasta este o pură vânzare în panică”, a spus tot pentru Bloomberg Frank McGhee, dealer-șef al Integrated Brokerage Services din Chicago.
Ora 19:00
Cotaţia aurului a picat puternic miercuri, cu 4,7% sau circa 90 dolari în câteva minute, până la 1.770 dolari/uncie, concomitent cu o nouă creştere a burselor, după datele cu mult peste aşteptări privind comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată din SUA.
 
Aurul s-a tranzacţionat astfel sub 1.800 dolari/uncie pentru prima dată în ultimele trei zile, iar unii participanţi la piaţă sunt gata să sărbătorească, spune analistul Sterling Smith, de la Country Hedging, citat de Wall Street Journal.

„Sunt câţiva (investitori cu poziţii short– speculatori care mizează pe scădere) care au vândut la 1.900 dolari/uncie, iar la 1.800 dolari/uncie sunt gata să acopere”, a spus Smith.

„Este o cădere bruscă a aurului”, spune Dennis Gartman. „Nu există nimic fundamental care să ne conducă la retrageri de investiţii din aur, astfel că este puţin probabil că vor fi migrări către alte pieţe financiare. Discuţiile privind o nouă rundă de stimulente din partea Fed sau îngrijorările legate de Europa nu au nimic de a face cu căderea aurului”, explică Gartman.