Cotaţia aurului a atins luni un nou nivel record, de 1.174 dolari pe uncie, ca urmare a deprecierii dolarului după declaraţiile unui oficial al Rezervei Federale privind menţinerea măsurilor de sprijinire a economiei Statelor Unite, transmite Reuters.

„Aurul este pe val. Beneficiază de deprecierea dolarului”, a declarat analistul RBS Daniel Major.Cotaţia metalului preţios a stabilit o serie de recorduri după anunţul Indiei privind achiziţia, la începutul lunii noiembrie, a 200 de tone de aur de la Fondul Monetar Internaţional. Anunţul a fost urmat de deciziile mai multor bănci centrale de a achiziţiona aur.

Devalorizarea dolarului, principala cauză

„Principalele motive de creştere, în afară de evoluţia dolarului, au fost diferitele acţiuni ale băncilor centrale”, a spus Major. Dolarul a scăzut luni cu aproape 1% faţă de un coş format din şase valute, după ce un oficial al Rezervei Federale a SUA a susţinut opinia că dobânzile trebuie să rămână la un nivel scăzut o perioadă mai lungă de timp.

Deprecierea dolarului creşte atractivitatea aurului ca investiţie alternativă şi preţul materiilor prime cotate în monedă americană pentru deţinătorii altor valute.

SURSA:Mediafax