Cinci lungmetraje candidează în 2012 la câştigarea Premiului Gopo pentru cel mai bun film, cea mai importantă distincţie a cinematografiei autohtone câştigătorul fiind ales dintre producţiile ”Aurora”, ”Crulic – Drumul spre Dincolo”, ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, ”Loverboy” şi ”Periferic”. În cursa pentru câştigarea statuetei acordate Celui mai bun regizor se află patru dintre realizatorii celor cinci lungmetraje aflate în cursa pentru Premiul Gopo – Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Bogdan George Apetri şi Cătălin Mitulescu.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal va reveni unuia dintre protagoniştii filmelor ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” – Bogdan Dumitrache, ”Aurora” – Cristi Puiu, sau ”Principii de viaţă” – Vlad Ivanov, în timp ce pentru Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal se înfruntă Ada Condeescu, pentru rolul Veli din ”Loverboy”, Ana Ularu, pentru rolul Matildei din ”Periferic” şi Nataşa Raab, pentru rolul Mamei din ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii”.
Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului – regizorul Florin Şerban, actriţa Ozana Oancea, scenograful Cristian Niculescu, monteurul Dan Nanoveanu, distribuitorul Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu. Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film autohtone şi-au exprimat voturile pentru desemnarea câştigătorilor statuetelor create de sculptorul Adi Ilfoveanu, prin intermediul unui mecanism de votare asigurat de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers.
La Gala Premiilor Gopo actorul Iurie Darie va fi recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră, iar Tamara Buciuceanu-Botez va primi Premiul Gopo pentru întreaga activitate. Cu premii speciale vor fi răsplătiţi scenografa Lidia Luludis, pentru o carieră de creatoare cu o filmografie impresionantă, şi Dumitru Gaiţă, unul dintre cei mai prolifici asistenţi de cameră din cinematografia românească a ultimei jumătăţi de veac. Premiul Publicului, acordat filmului autohton cu cel mai mare succes de box office în anul precedent, va reveni la ediţia din acest an producţiei ”Naşa”, regia Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu, distribuită de MediaPro Distribution, care a fost urmărită de 26.765 de spectatori plătitori de bilet.
Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la câştigarea Palme d’Or-ului pentru ”Cel mai bun scurt metraj de animaţie” de către cineastul român. Trofeul este creaţia sculptorului Adrian Ilfoveanu iar ‘modelul’ îl constituie celebrul omuleţ al lui Gopo. Prima ediţie a avut loc la 26 martie 2007 la Bucureşti.
Sursa: Agerpres