AUR este noua supriză a alegerilor parlamentare care au avut loc duminică. Potrivit ultimelor date oferite de Biroul Electoral Central, Partidul pentru Unirea Românilor (AUR) are 8,50% voturi la Senat şi 8,16% la Camera Deputaţilor. Aceste date au fost oferite după centralizarea proceselor verbale din 84,91% dintre secţiile de votare.

Noua forță politică a provocat o serie de reacții pe scena politică. Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, a comentat, la Digi24 succesul înregistrat de AUR la alegerile parlamentare. Potrivit liderului PSD, AUR este un semnal de alarmă prin care românii au sancționat la alegerile parlamentare modul în care sistemul politic actual a gestionat pandemia.

AUR e noua forță politică, va fi semnificativă în viitor. A apărut din cauza unor ezitări ale sistemului politic, care s-au văzut în pandemie.

Acum a apărut proasta gestionare a pandemiei care a îndepărtat oamenii de stat. Este un fel de aroganță și lipsă de dialog. Nu ajunge să anunți doar morții la 13.00, e important să fii empatic cu populația. Din această cauză, o dimensiune a AUR este legată de atitudinea pe care sistemul a avut-o față de biserică. AUR este un semnal de alarmă.

Cine sunt votanții AUR

Sociologic, făcând profile legat de electoratul AUR, acesta vine din din zona PSD. Nu știm ce tip de ideologie e în spate, dar e clar că și PSD a pierdut în aceste alegeri o parte spre această mișcare.

Nu ne-am propus să facem coaliție cu AUR, cred că nici ei nu vor cu partidele majore, ei sunt partid anti-sistem. Va fi complicat”, a arătat liderul PSD.

PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 30,17% dintre voturile exprimate pentru Senat şi 29,79% pentru Camera Deputaţilor, urmat de PNL, care a obţinut 25,36% la Senat şi 25,01% la Camera Deputaţilor, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central, după centralizarea proceselor verbale din 84,91% dintre secţiile de votare. Pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 15,29% la Senat şi 14,85% la Camera Deputaţilor.

FOTO: INQUAM/Liviu Chirica