Vestea momentului pentru Vladimir Putin. Au acceptat propunerea, iar toate cerințele vor fi respectate.

Lituania a decis ca, la recomandarea UE să ridice interdicția de transport pe calea ferată spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad al produselor ruseşti aflate sub sancţiunile Executivului comunitar, notează agenţia RIA, citată de Reuters.

Astfel, sunt șanse mari ca mărfurile deja să poată fi transportate, a spus un oficial lituanian.

Menționăm faptul că săptămâna trecută, UE avertiza că interdicția de tranzit afectează doar transportul rutier, nu şi pe cel feroviar. În acest sens, Executivul comunitar a recomandat Lituaniei să permită Rusiei transportul de beton, lemn, dar și de alcool prin interiorul blocului comunitar, spre exclavă.

Lituania a fost de acord cu propunerea Uniunii Europene

Măsura a fost impusă de Lituania începând cu luna iunie și nu a fost primită cu brațele deschise de Rusia. După ce a fost interzis transportul produselor aflate sub sancțiuni, pe cale ferată, Moscova a protestat și a cerut modificări de urgență.

Mantas Dubauskas, purtător de cuvânt al companiei lituaniene de căi ferate, a dat detalii în acest sens. El a subliniat faptul că unele mărfuri ar putea să fie transportate chiar de vineri, arată Reuters. 

„Este posibil că unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a spus el la televiziunea lituaniană, conform RIA.

Ulterior, agenția TASS a citat și ea un responsabil guvernamental din Kaliningrad, care declara în cursul zilei de vineri că 60 de vagoane de ciment vor fi transportate în ”curând”  în exclavă. Menționăm faptul că aceasta este situată între Polonia şi Lituania, fiind izolată de restul Federaţiei Ruse, arată sursa citată.

Efectele interdicției impuse de Lituania ar fi putut fi devastatoare

În cazul în care Lituania nu ar fi acceptat propunerile făcute de Uniunea Europeană, efectele ar fi putut fi devastatoare, a avertizat Moscova.

Mai exact, mai mulți oficiali ruși declarau anterior că interdicția privind transportul pe calea ferată spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad al produselor ruseşti aflate sub sancţiunile UE ar fi putut afecta chiar și jumătate din transporturile de mărfuri spre Kaliningrad.

De cealaltă parte însă, estimările făcute de Lituania arătau altfel. Sursa citată estima că procentul ar fi fost de doar 15%, mai scrie agenția de presă rusă TASS.