Este alertă maximă în Europa după ce au început să explodeze protestele. Câteva mii de susţinători ai extremei drepte au defilat marţi prin centrul Varşoviei, pe jos, pe motociclete sau în maşini, cu prilejul Zilei Independenţei Poloniei, în pofida unei interdicţii a autorităţilor municipale din cauza epidemiei de COVID-19, relatează AFP şi Reuters.

Maşini şi motociclete decorate cu drapele poloneze au participat la defilare, precum şi mulţimi de persoane care au ignorat avertismentele poliţiei, care le-a cerut să se disperseze din cauza riscurilor de contagiune.

„Dumnezeu, onoare, patrie!”, au scandat participanţii, dintre care o mare parte nu purtau mască. De asemenea, au fost aduse bannere cu mesajul „Civilizaţia noastră, regulile noastre”.

Manifestanţii au aprins rachete de semnalizare şi au aruncat petarde.

Poliţia a anunţat cel puţin un incident, în timpul căruia agenţii săi au fost atacaţi de „grupuri de huligani”.

„Măsuri coercitive sunt luate pentru a restabili legea şi ordinea”, a anunţat pe Twitter poliţia din Varşovia.

Primarul liberal al oraşului, Rafal Trzaskowski, a interzis această manifestaţie în acest an din cauza pandemiei şi guvernul le-a cerut oamenilor să nu participe la astfel de iniţiative.

Evenimentul anual a devenit totuşi o sursă de tensiune între grupurile de extremă dreapta şi susţinătorii guvernului naţionalist al premierului Mateusz Morawiecki, de o parte, şi opoziţia liberală, de cealaltă parte, notează Reuters, citat de Agerpres.

Autorităţile de la Varşovia a acuzat poliţia că a facilitat acest marş. „Legea este încălcată aici”, a declarat Karolina Galecka, o purtătoare de cuvânt a primăriei. „Poliţia s-a pregătit 12 ore pentru a asigura siguranţa marşului, noi nu am fost informaţi despre asta (…) iar în acest punct se poate spune că poliţia este co-organizatoare”, a adăugat ea.

Poliţia a precizat pe Twitter că a confiscat mai multe rachete de semnalizare şi că i-a informat pe participanţi că reuniunea lor este ilegală.

Sărbătoarea naţională de la 11 noiembrie marchează obţinerea independenţei Poloniei în 1918, după Primul Război Mondial.