Au apărut imaginile cu militarii americani care s-au făcut de râs în Bulgaria!

Este vorba despre un incident care a avut loc pe 11 mai şi care l-a făcut inclusiv pe preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, să aibă o poziţie dură, calificând incidentul drept “inacceptabil”.

Soldaţi americani înarmaţi au dat buzna într-o fabrică unde lucrau civili

Mai mulţi soldaţi americani ai Diviziei 173 Aeroportate erau implicaţi într-un exerciţiu de antrenament al NATO în Bulgaria, ce avea ca scop simularea capturării şi securizării aerodromului dezafectat Ceşnegirovo, aflat la nord-est de Plovdid.

În timpul acestui exerciţiu de antrenament a avut loc însă o confuzie uriaşă: soldații au pătruns şi au securizat o clădire, despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament. De fapt, era vorba despre o fabrică de ulei din zonă, în care lucrau civili bulgari, scrie CNN.

Evident, angajaţii fabricii s-au panicat în momentul în care militarii americani înarmaţi au pătruns brusc peste ei. Unul dintre ei chiar a ridicat imediat mâinile, de teamă.

Reprezentanţii Armatei SUA au dat asigurări că nu a fost tras niciun foc de armă.

“I-am văzut cu mitraliere îndreptate spre noi, eram foarte stresați”

“Eram în spate și munceam în momentul în care colegii mi-au spus că au intrat soldații peste noi. I-am văzut cu mitraliere îndreptate spre noi, eram foarte stresați, am început să alerg, nu știam ce să fac și ce să spun”, a relatat unul dintre muncitorii aflaţi în fabrica respectivă.

Ulterior, Armata SUA şi-a cerut “scuze sincere” faţă de proprietarul fabricii şi a muncitorilor şocaţi de acest incident nedorit.

“Armata SUA ia în serios antrenamentele și acordă prioritate siguranței soldaților noștri, aliaților noștri și civililor. Ne cerem scuze sincere față de proprietarul fabricii și angajații lui”, se arată în comunicatul oficial al armatei americane.

Preşedintele Bulgariei: Exercițiile cu aliații noștri nu ar trebui să genereze astfel de tensiuni

La rândul său, Ambasada Statelor Unite ale Americii din Bulgaria a prezentat scuze pentru confuzia creată și a spus că anchetează cauzele acestei greşeli.

“Este inacceptabil ca viețile cetățenilor bulgari să fie deranjate și puse în pericol de formațiile militare, fie că ele sunt bulgare sau aparțin unei armate străine.

Exercițiile cu aliații noștri de pe teritoriul Bulgariei ar trebui să contribuie la consolidarea securității și încrederii în apărarea colectivă, nu să genereze tensiuni”, a fost poziţia preşedintelui Bulgariei, Rumen Radev.