Anunțul momentului pentru milioane de oameni. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat că ar putea modifica definiţia vaccinării complete împotriva Covid-19. Informația a fost furnizată de Reuters, care a arătat că oficiali ai administraţiei Biden au cerut vineri americanilor eligibili să se vaccineze cu rapeluri ale vaccinurilor pentru Covid-19.

În SUA, în acest moment, oamenii sunt consideraţi complet vaccinaţi dacă au primit două doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna, sau o doză de vaccin dezvoltat de Johnson & Johnson. Directorul CDC, Rochelle Walensky, a spus că se gândește însă să facă o modificare majoră.

”Nu am schimbat încă definiţia de complet vaccinat. Vom continua să analizăm acest lucru. S-ar putea ca în viitor să fie nevoie să ne actualizăm definiţia de complet vaccinat în viitor”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky. În opinia sa, cei care sunt eligibili pentru un rapel, trebuie să meargă mai departe şi să ia rapelul.

CDC a anunţat vineri că în Statele Unite au fost administrate 411.963.025 de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 şi au fost distribuite 501.613.665 de doze.

Situație dramatică privind vaccinarea în România

Și în România situația este dramatică. O analiză Euronews arată că țara noastră se află în mijlocul furtunii COVID-19, având o rată de vaccinare „alarmant de scăzută”, concomitent cu un număr uriaș de infectări și decese. Regordul negativ înregistrat marți a alertat toată suflarea de pe glob.

Autoritățile din țara noastră au confirmat marți, potrivit ultimului bilanț, 18.863 de noi infectări cu COVID-19 și 574 de decese. Aceasta a fost prima dată când țara, membră a Uniunii Europene, cu 19 milioane de locuitori, a depășit 500 de decese într-o singură zi, transmite Euronews într-o analiză.

România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, cu doar 34% din populația eligibilă imunizată complet împotriva COVID-19, comparativ cu media europeană de 74%. Explozia numărului de cazuri pune sub o presiune extremă sistemul sanitar, aflat deja la capacitate maximă: peste 1.800 de pacienți cu coronavirus sunt acum în terapie intensivă.