Conform unui studiu de piata publicat de compania de consultanta imobiliara Atisreal rata de neocupare a spatiilor office europene creste usor in vreme ce chiriile percepute de proprietari tinds sa scada, ca efect al crizei financiare globale.

 

Astfel, cea mai mare rata de neocupare din Europa se inregistreaza in Thames Valley (Londra) cu 13,1% in trimestrul trei al acestui an, iar cea mai scazuta in Lyon (4,3%), Paris (4,9%) si Bucuresti cu 5%. In Capitala, desi rata de neocupare este una dintre cele mai mici din Europa, aceasta a crescut totusi, in trimestrul trecut al lui 2008 fiind de doar 3,5%.

 

In ceea ce priveste chiriile percepute, Bucurestiul este pe locul 12 din cele 17 regiuni sau orase luate in calcul de analiza Atisreal cu o chirie anuala pe metrul patrat de 292 de euro. Chiria anuala cea mai ridicata din Europa este ceruta pentru spatiile office din centrul Londrei, 1.557 euro/mp, cea mai scazuta fiind inregistrata in orasul francez Lille (200 euro/mp).

 

Criza a afectat si livrarile de proiecte, in Bucuresti acestea fiind in scadere cu 52%, 43.000 mp in acest trimestru fata de cei 89.000 mp in trimestrul trecut.

 

Sursa: Atisreal