Situaţia cumulului pensiilor de urmaş cu veniturile din activităţi dependente sau independente este diferit, în funcţie de situaţia beneficiarului pensiei. La activităţile independente, care nu presupun un raport de muncă/de serviciu, nu există limitări. Dar în cazul veniturilor din salarii cumulul este uneori permis până la un anumit punct. 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii limitările prevede, la capitolul pensiilor de urmaş, în ce condiţii pot fi cumulate. În principal, cu veniturile din activităţi independente. 

În primul rând, când vorbim de pensii precum cele de urmaş a soţului supravieţuitor acordată atunci când decesul soţului susţinător a avut loc în urma unui accident de muncă/boală profesională, cea acordată pe o perioadă de şase luni de la data decesului şi cea acordată soţului care are în îngrijire unul sau mai mulţi copii de până la şapte ani – acestea se pot cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut. Acest câştig salarial mediu brut este stabilit anual prin legea bugetului de stat. Cumulul până la limita de 35% din câştigul salarial mediu brut (ceea ce ar permite, practic, doar o salarizare part time) este permis şi în cazul veniturilor din activităţi în funcţii elective, cu excepţia consilierilor locali/judeţeni ori din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii (nici în baza unui raport de muncă, nici în baza unui raport de serviciu). Acelaşi lucru e valabil şi pentru pensia de urmaş a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.

Mai departe, pensia de urmaş a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se poate cumula cu astfel de venituri atâta timp cât nu se depăşeşte jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. În schimb, atunci când vine vorba de venituri independente (cele de mai sus sunt considerate venituri dependente), este permis cumulul pensiilor de urmaş cu acestea fără să existe limitări absolute sau parţiale. Practic, dreptul la pensie nu se va suspenda dacă beneficiarul pensiei de urmaş mai obţine ceva bani ca persoană fizică autoriată (PFA) sau drepturi de proprietate intelectuală, din chirii, activităţi agricole ş.a. asemenea.

Sursa: avocatnet.ro