”Au apărut cărți de identitate în sistem foarte bine contrafăcute și sunt câteva bănci în sistem care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Actele de identitate aparțin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea. Rețeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificați la Fisc nivelul veniturilor, dar verificați de fapt o persoană care există în realitate. Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un șef de secție dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci”, a spus miercuri șeful supravegherii bancare din BNR, Nicolae Cinteză, potrivit realitatea.net

Prezent la conferința Forumul Bancar Român: Tendințe și provocări în banking-ul românesc, organizat de Piața Financiară, Cintează a explicat cum a fost descoperit primul fals.

 ”Acolo unde e valabilitatea actului de identitate a apărut un spațiu în plus, între ziua și luna expirării. În rest, e perfectă contrafacerea. Una dintre bănci a sesizat acest spațiu, l-au mai plimbat pe client vreo 2-3 zile și apoi s-a aflat că în baza aceluiași buletin au fost acordate vreo 4 credite!, a declarat Cinteză.

Potrivit acestuia documentele ar fi fost făcute undeva în afara țării. El a recomandat bancherilor să solicite și alte documente care să ateste că cel care solicită creditul este ,,aceeași persoană cu cea din fața dumneavoastră.”.